Let og luftigt italiensk brød

Det kræver ikke nødvendigvis flere Ã¥rs træning for at bage et godt og velsmagende brød. Det er dette brød et bevis pÃ¥. Ingredienserne skal bare røres sammen, sÃ¥ du behøver ikke at have klør fem i dejen. Til gengæld er det vigtigt at overholde hævetiden, og jo længere det hæver, des bedre bliver brødet – giv det gerne op til et døgn i køleskabet, hvis du har tid til det. Dejen udvikler nogle lækre lange dejtrÃ¥de, som er med til at gøre det meget luftigt, samtidig med at brødet fÃ¥r en god fugtighed. Jeg har bagt det i Ã¥revis, og det har aldrig slÃ¥et fejl, sÃ¥ det er fast pÃ¥ repertoiret, hvis der ikke er tid til at ælte. Brødet egner sig lige godt som madbrød eller som et velsaltet franskbrød.

Du skal bruge:

  • 15 g gær
  • 1 spsk groft salt
  • 1/2 liter koldt vand
  • 680 g hvedemel

Sådan gør du:
Rør gæren ud vandet. Tilsæt saltet og rør lidt mere. Tilsæt derefter hvedemelet lidt ad gangen og rør det hele sammen. Rør gerne lidt luft ind i dejen. Lad dejen stå og hæve i mindst 8 timer et koldt sted (køleskabet eller udenfor om vinteren). 
Varm ovnen op til 300 eller 275 grader. Vælt dejen ud på en bageplade. Den er ret livlig, så det gælder bare om at få rimelig samling på det, men du behøver ikke decideret at forsøge at forme et brød ud af det. Bag brødet 10 minutter og skru derefter ovnen ned på 200 grader og bag videre i mellem 15 og 20 minutter, alt efter hvor kraftigt din ovn bager. Tag brødet ud og lad det afkøle let, inden du serverer.

4 Comments »

  1. Ulrik Høyer Kold said,

    februar 27th, 2009 at 9:23

    Mmm, det ser fantastisk ud. Det er utroligt hvad en hÃ¥ndfuld vindruer og et par skiver chorizo kan gøre for et madbillede 🙂

    Mht. saltmængden, sÃ¥ har jeg nu i længere tid arbejdet efter retningslinien om at saltmængden skal være 1,5% af melmængden. Til din opskrift med 680g mel, sÃ¥ giver det altsÃ¥ omkring 10-11g salt. En almindelig spiseske mÃ¥ler 15ml – hvilket nok cirka svarer til 10-11g salt. PÃ¥ denne mÃ¥de kan jeg “frit skalere” min saltmængde til dobbelt portion, 1.5 portion, osv. Tippet er hermed givet videre.

    /Ulrik

  2. Helle WP said,

    april 19th, 2009 at 16:02

    Det er enormt fristende at gÃ¥ ombord i brødet lige nÃ¥r det kommer ud fra ovnen… men det er altsÃ¥ bedst nÃ¥r det har fÃ¥et lov at køle af!

    MÃ¥ jeg i øvrigt lige anbefale et par friske kviste rosmarin og en hÃ¥ndfuld havsalt pÃ¥ toppen…. muuuuummmm! 😀

  3. ninna said,

    september 17th, 2014 at 10:34

    Hej 🙂 Jeg har lavet halv portion – hvorledes er bagetiden da? 🙂

  4. Maria said,

    september 17th, 2014 at 10:37

    Hej Ninna. Jeg ville begynde med at give det 10 min. ved fuld drøn, sÃ¥ skrue ned, som opskriften siger, og sÃ¥ give det 10 min. Prøv nu at tjekke (ved at banke det under bunden – det skal lyde hult), om det er færdigt, og giv det evt. lidt længere tid. God bagning 😉

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Post a Comment

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close