Varme hveder

varme hveder

Det er Kong Christian V’s og biskop Hans Baggers skyld, at vi i dag spiser hveder. I hvert fald var det de to i skøn forening, som i det herrens Ã¥r 1686 indførte St. Bededag som en Ã¥rlig helligdag. PÃ¥ den dag skulle alle – ogsÃ¥ bagerne – komme hviledagen i hu og holde den hellig, sÃ¥ der var ikke noget med at snige sig ned i bageriet alligevel, ælte, bage og lave dørsalg. I stedet bagte bagerne hvedetvebakker dagen før St. Bededag, som folk sÃ¥ selv kunne riste pÃ¥ helligdagen. Og den tradition har danskerne holdt fast i siden (nogle mener dog, at traditionen først slog an et par hundrede Ã¥r efter, at St. Bededag blev indført, for tidligere havde folk slet ikke rÃ¥d til en delikatesse som hvidt brød). Hveder smager egentlig ret meget som krydderboller, og de bliver hurtigt tørre, men de hører sig bare til! Her kommer en opskrift med masser af kardemomme:

 Det skal du bruge:

  • 500 g mel
  • 2 dl mælk
  • 50 g smør
  • 25 g gær
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 1 æg, let pisket
  • 3 tsk kardemomme

Sådan gør du:
Varm mælk og smør i en gryde, til smørret smelter. Tag gryden af varmen og lad det køle af, til det har samme temperatur som din hånd. Opløs gær i væsken og tilsæt derefter salt, sukker og ægget. Kom til sidst mel og kardemomme i og ælt dejen grundigt med hænderne, til den får en ensartet struktur og en glat overflade. Stil dejen til hævning i 30 minutter et lunt sted. Varm ovnen op på 200 grader. Form dejen til 10 boller og stil dem tæt på en bageplade. Pensl dem med lidt mælk og bag dem i 18 minutter. Server med lidt smør, flødeost og lemon curd.

varme hveder

RSS feed for comments on this post · TrackBack URL

Post a Comment

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close